Er oppvarmet byggekammer viktig?

 • Profesjonelle FDM 3D-printere har oppvarmede byggekammer med kontrollert luftstrøm. En 3D-printer som kun har en oppvarmet byggeplate gir ikke den samme funksjonalitet og utskriftskvalitet som en 3D-printer med oppvarmet byggekammer og kontrollert luftstrøm.

  De fleste 3D-utskriftsmaterialer som benyttes av profesjonelle brukere, som for eksempel ABS, ASA, PC-ABS, NYLON, TPU, ULTEM og ulike karbonfiberfylte materialer, har stor varmeutvidelse. Dette innebærer at materialene krymper når de kjøles ned. Krympingen vil igjen resultere i at spenninger bygges opp i detaljen med delaminering fra byggeplaten som resultat. Jo større detalj som printes ut, jo større blir problemene med delaminering. Krympefenomenet kan kontrolleres ved at man printer ut detaljene sine i et oppvarmet byggekammer med kontrollert luftstrøm.

  Et oppvarmet byggekammer med kontrollert luftstrøm gir en utskrift der alle lagene i konstruksjonen har samme temperatur og kjøling. Dette resulterer i en konstruksjon der alle lag får optimal sammensmeltning og styrke uavhengig av detaljens størrelse og geometri.

  Derfor er oppvarmet byggekammer viktig:

  • Bedre resultat på utskrifter ettersom krympefenomenet kan kontrolleres
  • En utskrift får optimal sammensmeltning og styrke uavhengig av detaljens størrelse og geometri


  Før du gjør ditt valg av FDM 3D-printer: Prøv å printe ut store detaljer! Ikke la den som utfører testen printe ut helt eller delvis hule detaljer. Dette er et klassisk triks for å redusere risikoen for delaminering fra byggeplaten, noe som alltid gir betydelig dårligere mekaniske egenskaper på detaljen. Be alltid om at detaljen skal printes ut som solid!

  Ta meg til neste side: Kan hele byggevolumet utnyttes?

 • Uppvärnd-Byggkammare.gif