Er PVA et godt alternativ?

 • Å bruke PVA som støttemateriale har sine begrensninger, blant annet at PVA ikke fungerer spesielt bra sammen med en del modellmaterialer.

  Man skal ta i betraktning at et supportmateriale skal tåle samme temperatur i byggekammeret som modellmaterialet krever. Det må også ha den samme krympefaktor som modellmaterialet og samtidig ikke etterlate noen rester på den ferdige utskriften.

  Et annet problem med PVA er prosess stabiliteten ved lange utskriftstider. Dette faktum fører ofte til problemer med å printe ut større detaljer som krever mye supportmateriale. Det kan alltid hevdes at det er mulig å printe ut støtte i det samme materialet som detaljmaterialet. Og ja, det er mulig, men det resulterer nesten alltid i mye manuelt arbeid med rensing av supportmateriale og fare for skader og forandringer på den printede detaljen. Manuell rensing av supportmateriale i PVA kan i noen tilfeller være nærmest umulig å utføre. Alt manuelt arbeid tar tid og tid er penger for en profesjonell bruker.

  Ytterligere et problem med PVA er at det er ekstremt følsomt for fukt og påvirkes av luftfuktighet. Dette medfører at materialet kan trenge å tørkes før utskrift.

  Derfor har PVA har sine begrensninger:

  • PVA fungerer ikke spesielt bra sammen med en del modellmaterialer.
  • Manuell rensing av supportmateriale i PVA kan risikere skader på den ferdige utskriften.
  • PVA er ekstremt følsomt for fuktighet og kan trenge å tørkes før utskrift.


  Ta meg til neste side: Er oppvarmet byggekammer viktig?

 • Spagetti(1).jpg