Stratasys® FDM 3D-printer

Profesjonelle 3D-printere for produksjon av sterke prototyper, jigger, fiksturer og sluttprodukter i høykvalitets termoplaster.

Stratasys brede sortiment av FDM 3D-printere og materiale er egnet for skoler, bedrifter og produserende industrier som arbeider med en eller annen form for produktutvikling eller prototypeproduksjon. Med Stratasys 3D-printere får du en driftssikker og pålitelig produksjonskjede, helt fra idé til ferdig produkt.

 • Bildspel - Stratasys FDM.jpg

  FDM 3D-printere fra Stratasys

  Stratasys 3D-printere som bruker FDM (Fused Deposition Modeling) er egnet i produksjonsmiljøer der det er krav til driftssikkerhet og sluttresultat. Produktsortimentet består av 3D-printere i ulike prisklasser som matcher alt fra enkle til avanserte applikasjoner.

  Det som skiller 3D-printerne er ytelse, utskriftshastighet, byggevolum og tilgjengelige materialer. Den minste 3D-printeren i serien er den rimelige Stratasys F120 med et byggevolum på 254 x 254 x 254 mm og to materialvalg, ABS-M30 og ASA. Stratasys F900 er den råeste med et imponerende byggevolum på 914.4 x 609.6 x 914.4 mm og et titalls materialutvalg, f.eks. karbonfiberforsterket Nylon12 og det høypresterende materialet Ultem 9085.

  Bildspel - Stratasys FDM Material - Produktutveckling.jpg

  Effektivisering av utviklingsprosesser og redusering av produksjonskostnader

  Med tradisjonelle produksjonsmetoder som f.eks. fresing av tre eller utskjæringer i frigolit, kan det bli dyrt og tidkrevende hvis man oppdager konstruksjonsfeil. I stedet for å begynne å utarbeide en helt ny prototype fra bunnen av, kan designeren med noen enkle tastetrykk justere en digital konstruksjon og deretter la en 3D-printer gjøre jobben. Dette forhindrer unødvendig arbeid og designeren kan i stedet bruke verdifull tid på andre prosjekter. En annen effektiv tilnærmingsmåte er å justere designet på slutten av dagen og la 3D-printeren jobbe i løpet av natten. Prototypen er klar til neste morgen og utviklingsprosessen kan fortsette.

  Det finnes mange fordeler med 3D-printere som lar designeren utføre nøyaktige designverifiseringer, evalueringer og forbedringer av designet på en svært tidseffektiv måte. Ved å oppdage og korrigere konstruksjonsfeil på et tidlig tidspunkt, kan man spare betydelig tid og iterere raskere i et hardt konkurranseutsatt marked. Les vår kundehistorie om Thule Sverige som utvikler konsept idéer og gjør konstruksjonsverifiseringer med 3D-printere fra Stratasys.

  Bildspel - Stratasys FDM Material Serieproduktion - Produktionsverktyg.jpg

  Produser sluttprodukter, reservedeler og komponenter etter behov

  Med et lokalt produksjonsmiljø og 3D-printere kan bedrifter printe ut sluttprodukter som for eksempel reservedeler og andre komponenter "on demand", dvs. etter behov. Dette bidrar til at lagerkostnader, lagerstyring og transportkostnader kan reduseres betydelig. Velg fritt i henhold til dine spesifikke behov, print ut en enkelt komponent i løpet av en time eller start en serieproduksjon med 50 komponenter over natten. Her kan du lese om Teledyne RESON A/S som bruker Stratasys 3D-printere for serieproduksjon.

  Bedrifter og industrier kan selv designe og printe ut spesialtilpassede hjelpemidler for å trygge arbeidssikkerheten og arbeidsmiljøet. Med fiksturer og produksjonsverktøy kan menneskelige feil minimeres under produksjon og kvalitetssikres i alle ledd. Bryter et verktøy sammen, printer du bare ut et nytt.

  Stratasys arbeider kontinuerlig med å gjøre 3D-teknologien tilgjengelig for alle. Ettersom prisen på 3D-printere blir lavere og teknologien forbedres, kan også mindre selskaper investere i profesjonelle produksjonsmiljøer. Les om familiebedriften Premo som utvikler kundetilpassede produkter med Stratasys 3D-printere.

 • Hva betyr Fused Deposition Modeling?

  Fused Deposition Modeling (FDM) er en velutprøvd metode for 3D-printere som ble oppfunnet på slutten på 1980-tallet. En Stratasys FDM 3D-printer bygger, etter en digital konstruksjon (.stl-fil), lag-på-lag ved å smelte ned termoplast til en flytende tilstand. Deretter ekstruderes plasten som er lagt ut i strenger på hverandre som stivner direkte.

  Byggeplaten som utskriften bygges på senkes etter hvert lag, for å gi plass til neste lag til utskriften er ferdig.

  FDM-teknologien er unik og gir fritt spillerom til å printe ut prototyper med alle tenkelige vinkler og former. Med støttemateriale bygger 3D-printeren prototyper med hulrom og bevegelige deler, som f.eks. jigger og fiksturer. Støttematerialet bryter man enkelt bort eller løser opp ved å plassere utskriften i en vaskestasjon.

 • Om Stratasys

  Stratasys ble grunnlagt i 1989 og er i dag verdens største produsent av 3D-printere og produksjonssystem. Gründerne av selskapet er S. Scott Crump og hans kone Lisa Crump. Den omtalte FDM-teknologien som Stratasys 3D-printere bruker, oppfant S. Scott Crump i 1989. Alle Stratasys FDM 3D-printere produseres i Stratasys fabrikker i Minnesota, USA.

  Gjennom årene har Stratasys kjøpt opp Objet og MakerBot.

  Kontakt oss gjerne hvis du vil vite mer!