
Det danske selskapet Vikan bruker en Stratasys F370 til å printe ut fiksturer og prototyper for utvikling av hygieniske rengjøringsprodukter. Ved høy belastning brukes også deres gamle Stratasys uPrint.
Vikan ble grunnlagt i Skive, Danmark i 1898 av A.P. Pedersen, som hadde en instinktiv forståelse av viktigheten av god hygiene. I løpet av de påfølgende tiårene vokste Vikan til et internasjonalt selskap og er i dag verdens ledende leverandør av hygieniske rengjøringsprodukter, primært til næringsmiddelindustrien og andre hygienesensitive miljøer. Hovedkontoret ligger fortsatt i Skive og har i dag cirka 140 ansatte.
Med stort fokus på produktutvikling investerte Vikan i sin første 3D-printer fra Protech i 2012 og i 2019 investerte selskapet i ytterligere en 3D-printer, nemlig en Stratasys F370. 3D-printeren fra 2012, en uPrint SE Plus fra Stratasys, brukes fortsatt i virksomheten i perioder med høy belastning.
Ser mange fordeler med additiv produksjon
Vikan innså raskt fordelene med additiv produksjon. Opprinnelig brukte selskapet et servicebyrå til å printe ut sine fiksturer og prototyper. Men prosessen gikk ikke så raskt som de ønsket, så i 2012 tok de derfor kontakt med Protech for å investere i en 3D-printer. Med 3D-printeren uPrint SE Plus i egen regi gikk utviklingen raskt fremover, og arbeidsflyten fra idé til ferdig prototype ble mer effektiv og fleksibel.
I 2018 ble Anne-Sofie Ravn Bering ansatt som Group Product and Development Manager, som året etter var med på å ta beslutningen om å investere i enda en 3D-printer fra Protech, Stratasys F370.
Jeg har lenge fulgt utviklingen av additiv produksjon og jeg så raskt fordelene for Vikan ved å investere i ytterligere en 3D-printer. For oss var stor designfrihet og byggevolum en prioritet, derfor falt valget på Stratasys F370, som oppfyller disse kravene.
— Anne-Sofie Ravn Bering, Group Product and Development Manager.

3D-utskrift er en viktig del av produktutviklingen
Stratasys F370 er en profesjonell 3D-printer som er både pålitelig og enkel å bruke. Hos Vikan printer de fiksturer som så brukes i selskapets produksjon ved tilvirkning av børster. I tillegg brukes 3D-printeren spesifikt til produktutviklingsformål. Vanligvis begynner denne prosessen med håndskisser av prototypen, som deretter tegnes i et CAD-program. Prototypen printes deretter i ABS, som Vikan mener er et godt valg av materiale til deres prototyper.
Å ha et fysisk emne i hånden gjør det enklere å komme videre i utviklingsprosessen. Vi bruker de printede prototypene for å vurdere ergonomi, design og funksjon.
— Anne-Sofie Ravn Bering, Group Product and Development Manager.
Thomas Strandet Lindekilde, som er Construction and Development Assistent hos Vikan, bruker 3D-printerne daglig.
Jeg hadde aldri jobbet med 3D-printere før. Men med et så enkelt brukergrensesnitt som Stratasys F370 kom jeg raskt i gang. Det er ekstremt brukervennlig. Er vi usikre på noe, løser vi det ofte internt, ellers kontakter vi Protechs supportavdeling.
— Thomas Strandet Lindekilde, Construction and Development Assistent.

Stratasys 3D-printer var en åpenbar investering
Additiv produksjon er en naturlig og viktig del av Vikans produktutvikling. Det er tydelig for utviklingsprosessen at verdien av å ha en egen 3D-printer er veldig stor.
Anne-Sofie, som har lang erfaring og interesse for additiv produksjon, oppfordrer andre bedrifter til å jobbe mer med 3D-printere. Hovedsakelig fordi det gir et resultat som er veldig nær sluttproduktet. Hun har aldri vært i tvil om at en annen 3D-printer ville passe bedre for Vikan.
Da vi skulle investere i en annen 3D-printer, var det en selvfølge å investere i en Stratasys FDM-printer fra Protech. Gjennom årene har vi alltid opplevd Protech som en profesjonell og serviceorientert bedrift med kompetente medarbeidere.
— Anne-Sofie Ravn Bering, Group Product and Development Manager.

