Stratasys 3D-printer satte fart på produktutviklingen

Landmeco fikk øynene opp for additiv produksjon, noe som satte fart i virksomhetens produktutvikling. Etter å ha brukt MakerBot Replicator Z18 i noen år, så de behovet for å investere ytterligere i en større 3D-printer fra Stratasys.

Landmeco2020.jpg

Landmeco ble grunnlagt på danske Ølgod i 1932 som en liten hønsegård med 200 daggamle kyllinger. I dag har virksomheten vokst til å bli Skandinavias største produsent av fjærkreutstyr. I mer enn 40 år har Landmeco utviklet og produsert utstyr, blant annet patenterte fôringssystemer som i dag brukes i store deler av verden. Landmeco er en del av SKIOLD A/S, en ledende dansk virksomhet innen landbrukssektoren.

Uendelige muligheter med additiv produksjon

Karsten Andersen, LandmecoI forbindelse med utviklingen av nytt utstyr innså Karsten Andersen, direktør i Landmeco, raskt at additiv produksjon var veien å gå. I starten fikk Landmeco printet sine prototyper hos et servicebyrå, en prosess som var svært tidkrevende. Så da Landmeco fikk en stor forespørsel fra et polsk firma i 2014, innså Karsten at det var på tide å investere i en egen 3D-printer.

–    Vi bestemte oss raskt for å investere i en MakerBot Replicator Z18, sier Karsten. Uten en egen 3D-printer ville vi ikke hatt mulighet til å møte denne kundeforespørselen.

Det krevde mange timers utvikling, en stor del tilpasninger og adskillige utskriftstimer. Men til slutt kom Landmeco frem til den perfekte prototypen, noe som dannet grunnlaget for det endelige sluttproduktet. Allerede etter denne første ordren, var investeringen av 3D-printeren tjent inn.

–    Jeg hadde allerede i løpet av en periode fulgt utviklingen av additiv produksjon og mottatt flere nyhetsbrev fra Protech, forteller Karsten. Slik ble jeg kjent med deres service og tekniske support, noe som gjorde at vi kjøpte vår 3D-printer hos Protech i stedet for å kjøpe på nettet, sier Karsten.

Printer døgnet rundt

Over tid ble produktutvikling en økende del av Landmecos inntekter. Høsten 2019 ble det derfor besluttet å investere i nok en 3D-printer. Stratasys F170 var det åpenbare valget, da blant annet utskriftshastighet, styrke og bevegelige deler i utskriftene var av stor betydning.

–    Vi printer ut alt mulig, sier Karsten. Alt fra gjenger og klemmer til utskrifter med bevegelige deler som klips og snepper. Det er bare fantasien som setter grenser. Vi printer ut i ASA som gir sterke og stabile utskrifter.

For Karsten starter det som regel med en idé som tegnes i SolidWorks. Deretter printer de ut prototypen og justerer etter behov til den er helt ferdig. Selv om prosessen mellom idé og ferdig produkt kan være lang, spares det likevel tid og kostnader, konkluderer han. Landmeco har kun hatt sin Stratasys F170 i et par måneder, men de er allerede i full gang med å utvikle og printe ut nye prototyper.

–    Stratasys F170 er enkel å bruke, sier Karsten. Etter at Protech ga oss en grundig introduksjon kom vi raskt i gang, så nå printer vi ut både dag og natt.

Landmeco2020-2.jpg

Holder kostnadene nede med 3D-printere

Landmeco har ingen konkrete beregninger på hvor store kostnadsbesparelser de har med additiv produksjon. Men ifølge Karsten, er det snakk om flere ukers redusert arbeidstid. Blant annet fordi det kan printes døgnet rundt, eventuelle feil i idéutviklingsfasen kan raskt korrigeres og en ny prototype kan printes over natten og selve rensingen av emnet etterpå er ganske enkel.

–    Ved å printe ut våre egne prototyper, har vi muligheten til å tilpasse og korrigere utskriftene våre flere ganger underveis, før vi går over i neste fase. På den måten sparer vi mye tid og holder kostnadene nede, forteller Karsten.

Derfor mener Landmeco at hele investeringen av Stratasys F170 er inntjent innen et år. Til de virksomhetene som vurderer å investere i en egen 3D-printer, anbefaler Karsten sterkt å kaste seg ut i det og satse. Mulighetene er mange og begrensningene er få.

–    Vi valgte Protech som leverandør både når vi skulle investere i en MakerBot Replicator Z18 og Stratasys F170. Både før, under og etter våre investeringer har Protech fremstått som en profesjonell leverandør som har stor kunnskap og gir fantastisk service, avslutter Karsten.


Stratasys Logo Protech Kundcase.jpg

Vil du vite mer?

Kontakt Protech for mer informasjon om hvordan additiv produksjon kan brukes i din virksomhet. Vi hjelper deg med å finne de riktige løsningene som kan effektivisere utviklingsprosesser og redusere produksjonskostnader.

Sigurd Andersen
sigurd.andersen@protechnorge.no
Telefon: 977 67 235

Terje Lund
terje.lund@protechnorge.no
Telefon: 692 57 045