Vellykket investering for dansk universitet

Syddansk Universitet i Danmark har nylig installert en Xact Metal 3D-printer som skal brukes av studenter, forskere og lokale bedrifter. Lave investerings- og driftskostnader gjør at universitetet får valuta for pengene.

SDU Protech Xact Metal.jpg

SDU ble grunnlagt i 1966 og har i dag rundt 26 700 studenter og 3 900 ansatte fordelt på seks campus. SDU Sønderborg tilbyr et unikt, internasjonalt miljø med forskere og studenter fra mer enn 50 land og med et bredt spekter av blant annet ulike ingeniørutdannelser.

-     En metallprinter har lenge stått på ønskelisten og i 2021 fikk vi ønsket oppfylt da ”Institut for Mekanik og Elektronik” investerte i universitetets første 3D-sprinter for metall fra Xact Metal, en XM200C, forteller ingeniøren Andrei-Alexandru Popa.

Andrei-Alexandru Popa.jpg

Veletablerte produksjonsanlegg

Ved SDU Mekatronik / CIM er Andrei ansatt som ingeniør og har nylig avsluttet en PhD i additiv produksjon i mekatronisk sammenheng. Han ivaretar blant annet oppgaver som undervisning, gjennomføring av workshops og samarbeid med lokale bedrifter rundt om i Sønderborg.

SDU har allerede veletablerte produksjonsanlegg som for eksempel inneholder 15 FDM 3D-printere og 4 resin-baserte 3D-printere. For metallbearbeiding har de også nylig anskaffet en sintringsovn.

-     Det neste naturlige steget for oss var en 3D-printer for å printe ut i metall, sier Andrei. Siden Xact Metal 3D-printere kommer med et åpent system, var den et åpenbart valg for SDU. Med de lave kostnadene ved investering og drift får du virkelig valuta for pengene, sier Andrei.

En brukervennlig 3D-printer

Det er lett å se hvor fornøyd Andrei er med investeringen av Xact Metal 3D-printeren. XM200C lager virkelig fine metallgjenstander. Likevel forsøker Andrei og hans kollegaer alltid å forbedre den allerede gode kvaliteten ved å finjustere noen av parameterne. Noe som er høyt verdsatt innen forskningsområdet.

-     Foreløpig har vi kun printet ut i SS-316L for å sette oss inn i alt som er å vite, fortsetter Andrei. Vi har også testet maskinens grenser på en rekke ulike måter. For noen dager siden prøvde vi Inconel 625 og 718 sammen med kobber, noe vi ser veldig frem til å bruke til våre mekatroniske applikasjoner, sier Andrei.

I tillegg til Andrei jobber flere studenter med 3D-printeren, som er ekstremt brukervennlig. Den noe vanskeligere biten er utarbeidelsen i programvaren, noe som er grunnleggende for 3D-utskrifter i metall generelt.

Stor tilfredshet med investeringen

Bekjentskapet med Protech går langt tilbake i tid, siden Andrei som student for mer enn ti år tilbake ble introdusert for Stratasys FDM 3D-printere.

-     Når man snakker om 3D-printing i Danmark så vet alle hvem Protech er, sier Andrei. Derfor var det veldig naturlig for SDU å kontakte Protech for å høre deres anbefalinger om 3D-metallprinting.

Syddansk Universitet er fremdeles uerfarne når det kommer til 3D-printing i metall. Så langt har det dukket opp flere utfordringer som de har måttet løse. Men de er mer enn fornøyd med investeringen og ser også frem til å dele sine erfaringer med Xact Metal 3D-printeren. Målet er at 3D-printing av metall skal få et enda større grep i området.

Det gode samarbeidet og den tette dialogen fremheves også når det gjelder samarbeidet med Protech.

-     Jeg kan bare berømme Protechs medarbeidere som er raske til å svare på spørsmålene våre og da til og med utenfor normal arbeidstid. Vi gleder oss til det fremtidige samarbeidet med Protech, avslutter Andrei.

Les mer om SDU på www.sdu.dk. Du kan også følge SDU Sønderborg og deres prosjekter på LinkedIn.

XactMetalLogo.png


Vil du vite mer?

Kontakt Protech for mer informasjon om hvordan additiv produksjon kan benyttes i din bedrift. Vi hjelper deg med å finne riktige løsninger som både kan effektivisere utviklingsprosesser og redusere produksjonskostnader.

Terje Lund
terje.lund@protechnorge.no
Telefon: 69 25 70 45
Book et Teams- eller telefonmøte direkte med Terje her.


Kontaktskjema

*Obligatoriske opplysninger