3D-printing effektiviserer arbeidsflyten hos Støtek

Støtek er et selskap med stort fokus på utvikling og produksjon. Etter investeringen i en Stratasys F170 har hele forretningsutviklingen blitt forbedret og additiv produksjon har nå blitt en naturlig del av produksjonsprosessen.

Case - Støtek.jpg

Støtek ble stiftet i 1987, men ble kjøpt opp i 2007 av selskapets nåværende eier; Hans Henrik Würtz, som på den tiden var en ambisiøs selger i selskapet. Så langt har selskapet vokst kraftig. Hovedkontoret i danske Vojens har både administrasjon, produksjons- og lagerlokale samt ca. 90 ansatte. Støtek utvikler energivennlige smelte-, holde- og doseringsovner av aluminium for bilindustrien og deres underleverandører. I august 2021 investerte Støtek i sin første 3D-printer, en Stratasys F170.

Per Kragelund Støtek.jpg3D-printeren ga større designfrihet

I 2015 ble Per Kragelund ansatt som Supply Chain Manager i Støtek. Hans interesse for additiv produksjon ble vekket, nesten ved en tilfeldighet, da han anskaffet en MakerBot Replicator+ til hjemmekontoret sitt. I starten brukte Per 3D-printeren til eget bruk, men etter hvert begynte han å tenke på alle mulighetene som finnes innen 3D-printing.

-     Jeg skjønte plutselig hvor stor designfrihet man har med additiv produksjon, sier Per. Derfor begynte vi i Støtek å designe objekter som jeg printet ut over natten med min egen 3D-printer. Dagen etter tok jeg den med til jobb, sier Per.

Med dette ble behovet for additiv produksjon skapt. Fra å bare ha en 3D-tegning kunne man nå sitte med fysiske gjenstander som var lette å tilpasse. Nå var det plutselig ikke langt fra idé til handling.

Uendelige muligheter med additiv produksjon

Det er nå snart seks måneder siden Støtek investerte i sin Stratasys F170. I utviklingsfasen printer man ut og tilpasser former som til slutt danner grunnlaget for de endelige formene som brukes i produksjonen. I tillegg brukes 3D-printeren også til å masseprodusere indre kjerner til pumpene som brukes i doseringsovnene. Delene printes hovedsakelig i ABS, noe som gir et bedre og sterkere sluttresultat.

-     Hele organisasjonen på Støtek vurderer mulighetene innen 3D-printing, sier Per Kragelund. Hvis en ansatt kommer med en idé, sørger vår designavdeling for å realisere den. Det er kun fantasien som setter grenser, sier han.

Per tviler ikke et sekund på at additiv produksjon har forbedret selskapets utvikling. Han trekker frem egenskaper som hurtighet, effektivitet og fleksibilitet. Noe som også selskapets kunder etterspør. For andre bedrifter kan han bare oppmuntre til å gjøre 3D-printing som en naturlig del av arbeidsprosessen. Det er lett å komme i gang. Start i det små om nødvendig og la behovet utvikle seg.

Sparer uvurderlig tid med 3D-printing

Når investeringsbeslutningen på en 3D-printer ble tatt, gikk det raskt. På grunn av Per Kragelunds store interesse for additiv produksjon visste han allerede at en 3D-printer fra Stratasys var det riktige valget for Støtek, blant annet på grunn av den høye brukervennligheten og påliteligheten, noe som var et must for selskapet.

-     Protech sørget for rask installasjon og opplæring på vår Stratasys F170, sier Per. Det var utrolig enkelt å komme i gang. De gangene vi har trengt hjelp har vi fått veldig god støtte fra Protech.

Med investeringen i en 3D-printer har selskapet effektivisert arbeidsflyten og minsket produksjonskostnadene.

-     For Støtek var beslutningen med å skaffe seg en 3D-printer enkel å ta, sier Per. Vi sparer mye tid på å printe internt og den tiden er uvurderlig for selskapet, avslutter han.

Protech Stratasys Partner.png


Vil du vite mer?

Kontakt Protech for mer informasjon om hvordan additiv produksjon kan benyttes i din bedrift. Vi hjelper deg med å finne riktige løsninger som både kan effektivisere utviklingsprosesser og redusere produksjonskostnader.

Terje Lund
terje.lund@protechnorge.no
Telefon: 69 25 70 45
Book et Teams- eller telefonmøte direkte med Terje her.


Kontaktskjema

*Obligatoriske opplysninger