Satser stort innen additiv produksjon

Teledyne RESON A/S innså tidlig hvilken positiv innvirkning additiv produksjon hadde i deres produksjonslinje. Fra å begynne med en Stratasys uPrint Plus har nå selskapet nå oppgradert til en Fortus 380mc.

3D-printeren fikk stor betydning

Det danske selskap Teledyne RESON A/S er en av verdens ledende utvikler og leverandør av høyteknologisk sonarutstyr. De konstruerer og produserer avansert utstyr for å undersøke og kartlegge havbunnen med 3D-skanning. Kundekretsen er global og består hovedsakelig av kunder innen det maritime, forskningsinstitutt, myndigheter og militære.

Allerede i 2010 investerte Teledyne RESON A/S i en Stratasys uPrint Plus for bruk innen produktutvikling og utskrifter av prototyper. Etter 20 000 utskriftstimer ble 3D-printeren erstattet med en Fortus 380mc da selskapet innså hvilken positiv innvirkning additiv produksjon hadde i deres produksjonslinje.

Fortus380.jpgHolder kostnadene nede med serieproduksjon

Ved å bruke Stratasys 3D-printer oppnår Teledyne RESON A/S besparelser i produksjonen og ungår i tillegg en stor lagerbeholdning. Det blir større rom for fleksibilitet i utviklingsfasen og ingeniørene trenger ikke lenger å tilpasse seg noen nedetid av bearbeidingsmaskiner. Med dagens 3D-printerteknologi tar det bare noen timer fra tegning til ferdig produkt.

-    Tanken bak investeringen av vår første 3D-printer var å få mer frihet i utviklings- og designprosessen, sier Niels Stissing Jensen, ingeniør hos Teledyne RESON A/S. Vi kunne raskt konstatere at 3D-printeren ble verdifull i en mye større utstrekning i hele vår produksjonslinje. Vi har en liten serieproduksjon på 50-100 deler av avansert utstyr per år og det har vist seg å være betydelig mer lønnsomt og tidseffektivt å printe ut delene, sier Niels.

Ifølge Teledyne RESON A/S sparte selskapet over 260 000 kroner i løpet av de tre første årene ved å bruke 3D-printeren i egen produksjon.

Kommer raskt videre i utviklingsfasen

3D-printeren har gjort det mulig for ingeniørene å arbeide mer fritt gjennom hele produksjonslinjen. Tidligere kunne prosjekter stoppe opp på grunn av dårlig utformede modeller og prototyper.

Teledyne Reson-Protech.jpg-    Tidligere så vi konstruksjonen i en 2D-tegning, sier Niels Stissing Jensen. Vi satt da med en håpløs geometri på en modell og ble allerede der bremset i arbeidsprosessen. I dag har vi mye større frihet i designfasen fordi vi kan printe ut en prototype på stedet og derfra raskt komme videre i utviklingsfasen, sier Niels. Ved et tilfelle måtte vi teste ut en konsoll på en ubåt på seks kilometers dyp. Testen kunne utføres på en dag takket være 3D-printerteknologien, noe som hadde vært helt utenkelig for noen år siden, ifølge Niels.

Med den nye Fortus 380mc kan ingeniørene printe ut flere og større modeller betydelig raskere og mer nøyaktig. Det er også et større utvalg av sterke materialer å velge mellom, avhengig av hvilke egenskaper den ferdige utskriften trenger.

Additiv produksjon som produksjonsmetode

Ifølge Niels Stissing Jensen finnes det ingen begrensninger innen 3D-printerteknologien og han lurer på hvorfor bedrifter ikke satser mer på additiv produksjon som produksjonsmetode.-    Jeg tror fremfor alt at en stor del av de høyteknologiske selskapene som i dag produserer mindre serieproduksjoner av nisjeutstyr, kan dra nytte av å investere i en 3D-printer, sier Niels. Her tenker jeg på prosessen fra idé til en ferdig og funksjonell prototype som er klar til å settes i produksjon. Med 3D-printerens nøyaktighet og funksjonalitet tror jeg at det vil generere mye større fleksibilitet og plass til kreativitet i mange ulike bransjer, avslutter Niels Stissing Jensen.

Protech Stratasys Partner.png


Vil du vite mer?

Kontakt Protech for mer informasjon om hvordan additiv produksjon kan benyttes i din bedrift. Vi hjelper deg med å finne riktige løsninger som både kan effektivisere utviklingsprosesser og redusere produksjonskostnader.

Terje Lund
terje.lund@protechnorge.no
Telefon: 69 25 70 45
Book et Teams- eller telefonmøte direkte med Terje her.


Kontaktskjema

*Obligatoriske opplysninger