Historien om Protech

Etter 25 år som flittig bedriftsbygger er Protech i dag Nordens største forhandler av 3D-printere.

På slutten av 1980-tallet treffes Anders Brask og Evald Ottosson på Karlebo, den gang Nordens største handelshus for maskiner og rekvisita til verktøyindustrien. Dette var Evalds første arbeidsdag og når han åpnet døren til Karlebo, møtte han Anders som hadde jobbet sin siste dag. Herrene hilste på hverandre og det var her Protechs historie begynte.

Etter noen år med diskusjoner mellom Anders og Evald, ble frøet om å gjøre noe sammen sådd. I 1993 ble Protech grunnlagt med en forretningsidé om å selge CAD/CAM-løsninger til produserende verktøybedrifter.

CAD/CAM da og nå

Da Protech ble grunnlagt, konstruerte bedrifter i 2D-CAD/CAM. 3D-CAD/CAM var noe nytt og unikt som bare et fåtall bedrifter hadde behov for. I hovedsak var det bilindustrien som drev utviklingen av 3D-CAD/CAM fremover. Protech's første leverandør av 3D-systemer var en amerikansk leverandør kalt CAMAX. Etter noen år forsvant CAMAX fra markedet og Protech fant isteden den engelske 3D-CAD/CAM-leverandøren Delcam.

I 1997 var Protech forhandler av Delcam's unike 3D-CAD/CAM-løsning for snekkerverksted og verktøyprodusenter. På slutten av 90-tallet søkte mange av Protech's Delcam-kunder etter et CAD-system for verktøykonstruksjon.

Ved en tilfeldighet fant Protech en fransk programvareutvikler som heter Missler. Missler hadde det unike CAD-systemet TopSolid som Protech introduserte i Norden i 1998. TopSolid ble raskt et av de vanligste CAD-systemene for verktøykonstruksjon.

TopSolid har alltid hatt et bredt spekter av spesialløsninger for ulike industrier. I 2006 ble det introdusert en CAD/CAM-løsning for møbel- og spesialsnekkerier. Protech har i løpet av de siste 12 år etablert seg som en ledende leverandør av CAD/CAM-system for spesialsnekkerier med et 80-talls nordiske snekkerverksted som kunder.

Delcam ble i 2015 kjøpt opp av den amerikanske CAD/CAM-bedriften Autodesk. Derfor er Protech i dag forhandler av CAD/CAM-system fra Autodesk. Protech fortsetter å lete etter nye CAD/CAM-løsninger for den nordiske industrien. Det siste tilskuddet er Autodesk Netfabb som Protech ble forhandler av i 2017.

Anders och Evald, grundare av Protech.png

Nord-Europas første 3D-printer fra Stratasys

Etter hvert begynte additiv produksjon å bli tatt på alvor i Sverige. På begynnelsen av 90-tallet jobbet Anders Tufvesson og Lasse Gistorp på Verktygstekniskt Centrum i Ystad (VTC). De var forretningsbekjente av Anders og de tre reiste sammen på en forretningsreise til USA der de blant annet gjorde et studiebesøk hos Stratasys.

Interessen for 3D-printere ble vekket, og potensialet var klart for Tufvesson og Gistorp. Kort tid etter fikk Protech Stratasys` tillit til å bygge opp og sikre agenturet i Norden. I 1994 solgte Protech Nord-Europas første Stratasys 3D-printer til VTC. Det var startskuddet for, 25 år senere, å bli Nordens største leverandør av 3D-printere.

Tok et tidlig skritt inn i additiv produksjon

På midten av 90-tallet bestod verdensmarkedet av 3D-printere av noen hundre maskiner fra et fåtall produsenter. På Stratasys` første forhandlermøte i 1994 fikk hele verdens forhandlere plass i et lite konferanserom. I dag har Stratasys over 300 forhandlere verden over. Det er i dag beregnet at det finnes over 1 million installerte 3D-printere over hele verden.

–    Protech trodde på salg av Stratasys FDM 3D-printere, siden teknologien var unik og kjentes gøy å jobbe med, sier Evald. Vi syntes helt enkelt at det var en kul ting som vi så potensialet i, derfor valgte vi å ta et tidlig skritt inn i bransjen, supplerer Anders.

Protech satset riktig og som en kuriositet kan det nevnes at i 1995 var Protech verdens største distributør av Stratasys 3D-printere.

Protech i stor ekspansjon

Tidlig på 2000-tallet var salg av 3D-printere en beskjeden aktivitet i Norden. I 2002 lanserte Stratasys Dimension en ny FDM 3D-printer som satte fart i markedet. Før kostet en Stratasys FDM 3D-printer 1,4 millioner SEK, men med Dimension kunne Protech nå tilby en raskere, mer pålitelig og bedre 3D-printer til en fjerdedel av prisen.

I forbindelse med det økende salget, ekspanderte Protech. I løpet av det kommende år dannet Protech i Sverige en kompetent salgs- og serviceorganisasjon basert på markedets behov. Med den raske veksten av additiv produksjon i Nord-Europa, oppstod et økende behov hos Protech i å rekruttere lokalt personale i samtlige nordiske land. I 2004 åpnet Protech sitt første utenlandske kontor i Danmark. Et par år senere ble det også åpnet kontorer i Norge og Finland.

Selskapets vekst har de siste årene ligget på omkring 30 – 35 % og i dag har Protech 35+ ansatte rundt om i Norden.

Protech-lager-supoort.jpg

Konsekvent og utholdende leverandør

Som en konsekvent og utholdende leverandør er Protech i dag Nordens største forhandler av 3D-printere. Visjonen hos Protech har alltid vært å hjelpe sine kunder i å velge en riktig 3D-printer som løser deres produksjonsbehov.

Med et lokalt materiallager og raske materialleveranser, samt alltid å ha en tilgjengelig servicetekniker, har Protech skapt en stor tillit blant sine nordiske kunder. Protech er en flittig leverandør som forstår viktigheten av at kundenes 3D-printere skal prestere på topp.

–    Jeg husker en kunde som sa – dere ga ikke opp, derfor fortsatte vi med dere, forteller Evald. Det er et bevis på at vi lyktes.

Miljøbevisst lederskap hos Protech

Protech har gjennom årene bidratt til en større miljøbevissthet blant nordiske leverandører av 3D-printere. Gjennom konstant arbeid for å forbedre resirkulering og gjenbruk av forbruksmateriale til 3D-printere, har Protech lykkes i å minske miljøpåvirkning fra 3D-printere. Protechs intensive arbeid for å øke miljøbevisstheten, har inspirert andre leverandører i det nordiske markedet og gjort leverandører og produsenter av 3D-printere mer miljøbevisste.

Alltid i forkant av den tekniske utviklingen

Protech er alltid i forkant av den tekniske utviklingen innen additiv produksjon. I 2014 tok Protech over Stratasys` PolyJet-salg i Norden. I og med den kraftig økende utviklingen av 3D-printerteknologi, begynner mange bedrifter nå å finne et økende antall applikasjonsområder for additiv produksjon.

Et begynnende tredje forretningsben

I 2019 innså Protech at markedet var modent for metallprintere basert på teknologien Metal PBF (Metal Powder Bed Fusion). Dette sammenfalt med lanseringen av en gruppe 3D-printere fra Xact Metal, en innovativ og energisk produsent fra Pennsylvania, USA. Satsingen på Xact Metal ble raskt et begynnende tredje forretningsben å stå på. Utviklingen av 3D-printere for metall skjer i et rasende tempo. Med Xact Metal kan Protech tilby prisgunstige 3D-printere for høyytelses utskrifter i metall til små og mellomstore bedrifter.

Protech feirer snart 30 år

Protech har i snart 30 år vært med på å bygge opp det Nordiske 3D-printermarkedet. Ingen nordiske selskaper har den erfaringen som Protech har i å levere utstyr for additiv produksjon. Dette gjør Protech til et unikt nordisk selskap. Med trofast og kompetent personale har Protech skapt stor tillit blant sine kunder. Grunnlaget for kundeengasjementet kommer fra Protechs tre viktigste tilbud; support, opplæring og raske materialleveranser.

–    Noe av det morsomste med vårt arbeid er tilbakemeldinger fra kunder, sier Anders. I den grad vi har mulighet reiser vi ut til kundene og diskuterer hvordan de bruker 3D-printeren, for så å kunne ta stilling til hvordan vi kan hjelpe dem videre i sin forretningsutvikling. Det er selvfølgelig noe som vi lærer utrolig mye av hele tiden, avslutter Evald.

I dag tilbyr Protech 3D-printere og CAD/CAM-system fra Stratasys, UltiMaker, Xact Metal og TopSolid.