Karbonfiberforsterket Nylon forandret alt

For Utah Trike ble det åpnet opp for helt nye muligheter med utskrifter i karbonfiberforsterket Nylon. Selskapet bruker 3D-printere gjennom hele produksjonskjeden, fra prototype til sluttprodukt.

Utah Trike - Nylon 12CF - Kolfiber - 3D-skrivare - Stratasys - Protech.jpg

Utah Trike utvikler og produserer trikes, quads og spesialtilpassede rullestoler. Allerede fra selskapet ble grunnlagt, har det handlet om å produsere spesialtilpassede produkter etter hver enkelt kundes ulike behov.

-    "Først tok vi utgangspunkt i vanlige rammefiksturer og bygde spesialtilpassede tohjulsdrevne drev, og helt plutselig ville alle ha spesialtilpassede kjøretøy, sier Ashley Guy, VD og konsernsjef hos Utah Trike.

Produksjon av avanserte prototyper til funksjonstester

Å produsere spesialtilpassede produkter byr på enkelte utfordringer, nemlig tid og pris. Et kjøretøy kan ha fra 100 deler og oppover. I begynnelsen var det vanskelig for Utah Trike å holde kostnadene nede.

-    "Vi hadde noen CNC-maskiner som kjørte døgnet rundt”, sier Guy. "Det var alltid problemer med jigger og fiksturer, noe som førte til at det tok lang tid å nå selve prototypen".

Da prototypene ble stadig mer avanserte, ble det også vanskelig for Utah Trike å ansette servicebyråer. Utah Trike begynte å se etter løsninger for selv å kunne produsere prototyper i egen regi på en kostnads- og tidsbesparende måte.

-    "Da jeg for første gang så 3D-printerteknologien ble jeg fasinert, men jeg hadde ingen anelse om hva jeg lette etter”, sier Guy. Etter en stund innså Guy og hans team at en 3D-printer kunne løse deres problemer i flere stadier av produksjonsprosessen.

Utah Trike - Stratasys - Protech.jpg

Stratasys karbonfiberforsterkede Nylon forandret alt

Med en 3D-printer i egen regi kunne designprosessene forenkles uten tidkrevende hinder som begrensninger i bearbeidingen eller avanserte produksjonsmetoder. Men det tok litt tid å finne et materiale med de riktige egenskapene for deres funksjonstester.

-    "Med vår egen 3D-printer kunne jeg fokusere på å forbedre designet og utvikle mer funksjonelle deler uten å måtte bekymre meg for hvordan man skal forme aluminium eller hvordan man legger på karbonfiber”, sier Guy. "Vi begynte å bruke materialet Nylon 12, men det førte oss bare 75% av veien", sier Guy. "Vi laget en prototype av en quad ved hjelp av printede deler i flere ulike materialer, men utskriftene var enten for sprø eller for fleksible.” Da Guy hadde prøvd Nylon 12CF innså han at han hadde funnet et materiale som ville forandre hans virksomhet.

-    "Nylon 12CF er fantastisk, det forandret alt for oss”, sier Guy. Egenskaper som materialets styrke og støttemateriale som kan vaskes bort er viktig for Utah Trike. "Dessuten kan vi legge utskriften i trommelen over natten og dagen etter har den en glatt og polert overflate ", sier Guy. "Den nye karbonfiberversjonen av Nylon 12 var helt riktig for oss", sier Guy. "Når vi funksjonstestet utskrifter på en trike og kjørte i opp- og nedoverbakke, var det bare Stratasys FDM Nylon 12CF som holdt mål”.

3D-printere er nå en del av hele produksjonskjeden

Et av produktene Utah Trike har i dag er en pedaldreven rullestol som er oppbygd med 450 ulike deler, hvorav 120 av dem er 3D-printede. Med egen 3D-printer har bedriften på enkelte produkter forkortet produksjonstiden fra to måneder til to uker, noe som har redusert virksomhetens kostnader drastisk.

-    "Med Stratasys FDM-teknologi kan vi printe ut lette konstruksjoner med overlegen stivhet, hurtighet og med bedre repeterbarhet enn noen annen teknologi vi har sett tidligere", sier Guy. Utah Trike bruker Stratasys FDM 3D-printer til alt fra produksjon av prototyper, jigger og fiksturer til sluttproduksjonsdeler for korte kjøringer og spesialbestillinger.


Stratasys Protech.jpg