Stratasys 3D-printere driver produktutviklingen fremover

Det danske selskapet Vikan bruker en Stratasys F370 til å printe ut fiksturer og prototyper til utviklingen av rengjøringsprodukter. Ved høy belastning brukes også deres gamle Stratasys uPrint.

Case - Vikan - 3.jpg

Vikan ble grunnlagt i Skive i Danmark i 1898 av A.P. Pedersen, som hadde en instinktiv forståelse for viktigheten av god hygiene. I løpet av de neste tiårene vokste Vikan til et internasjonalt selskap. De er i dag verdens ledende leverandør av hygieneprodukter primært til næringsmiddelindustrien, men også til miljøer med spesielle behov for godt renhold. Hovedkontoret ligger fremdeles i Skive og har i dag cirka 140 ansatte.

Med sterkt fokus på produktutvikling, investerte Vikan i sin første 3Dprinter fra Protech i 2012. Og i 2019 investerte selskapet i ytterligere en 3D-printer, nemlig en Stratasys F370. 3D-printeren fra 2012, en uPrint SE Plus fra Stratasys, bruker virksomheten fremdeles i perioder med høy belastning.

Ser mange fordeler med additiv produksjon

Vikan innså raskt fordelene med additiv produksjon. Til å begynne med brukte selskapet et servicebyrå for å printe ut sine fiksturer og prototyper. Men prosessen gikk ikke så raskt som de ønsket, derfor kontaktet de Protech i 2012 for å investere i en 3D-printer. Med 3D-printeren uPrint SE Plus i egen regi, gikk utviklingen raskt fremover og arbeidsflyten fra idé til ferdig prototype ble mer effektiv og fleksibel.

I 2018 ble Anne-Sofie Ravn Bering ansatt som Group Product and Development Manager, som året etter var med på å ta beslutningen om å investere i enda en 3D-printer fra Protech, en Stratasys F370.

-     Jeg har lenge fulgt utviklingen innen additiv produksjon og jeg så raskt fordelene for Vikan i å investere i ytterligere en 3D-printer, sier Anne-Sofie. For oss var stor designfrihet og byggevolum en prioritet, derfor falt valget på Stratasys F370 som oppfyller disse kravene.

Case - Vikan - 2.jpg

3D-utskrift er en viktig del av produktutviklingen

Stratasys F370 er en profesjonell 3D-printer som er både driftssikker og enkel å bruke. På Vikan printer de ut fiksturer som deretter brukes i virksomhetens produksjon av børster. I tillegg brukes 3D-printeren spesielt for produktutviklingsformål. Vanligvis begynner denne prosessen med håndskisser av prototypen, som deretter tegnes i et CAD-program. Prototypen printes så ut i ABS, som Vikan anser for å være et godt valg av materiale for deres prototyper.

Vikan4-red.jpg -     Det å ha et fysisk emne i hendene gjør det lettere å gå videre i utviklingsprosessen, sier Anne-Sofie. Vi bruker de printede prototypene for å evaluere ergonomi, design og funksjon.

Thomas Strandet Lindekilde, som er Construction and Development Assistent i Vikan, bruker 3D-printerne daglig.

-     Jeg hadde aldri jobbet med 3D-printing før, sier Thomas. Men med et så enkelt brukergrensesnitt som med Stratasys F370, kom jeg raskt i gang. Det er ekstremt brukervennlig. Hvis vi er usikre på noe løser vi det ofte internt, ellers kontakter vi Protechs supportavdeling.

Stratasys 3D-printere var en åpenbar investering

Additiv produksjon er en naturlig og viktig del av Vikans produktutvikling. Det er tydelig for utviklingsprosessen at verdien av å ha en egen 3D-printer er veldig stor.

Anne-Sofie, som har lang erfaring og stor interesse innen additiv produksjon, oppfordrer andre bedrifter til å arbeide mer med 3D-printing. Først og fremst fordi det gir et resultat som er veldig nær sluttproduktet. Hun har aldri tenkt at en annen 3D-printer skulle være bedre egnet for Vikan.

-     Da vi trengte å investere i ytterligere en 3D-printer, var det åpenbart å investere i en Stratasys FDM-printer fra Protech, sier Anne-Sofie. Gjennom årene har vi alltid opplevd Protech som et profesjonelt og serviceorientert selskap med kompetente medarbeidere.

Vikan.jpg

Protech Stratasys Partner.png


Vil du vite mer?

Kontakt Protech for mer informasjon om hvordan additiv produksjon kan benyttes i din bedrift. Vi hjelper deg med å finne riktige løsninger som både kan effektivisere utviklingsprosesser og redusere produksjonskostnader.

Terje Lund
terje.lund@protechnorge.no
Telefon: 69 25 70 45
Book et Teams- eller telefonmøte direkte med Terje her.


Kontaktskjema

*Obligatoriske opplysninger